Monday, November 28, 2005

Aftonbladet hägrar

Visst ar det underbart att ta del av Aftonbladets geniala tabloidsprak. Ta guldkorn som “Polisrazzia mot bogarnas brollop” till exempel. Joda, har visar man att det ar helt i sin ratta ordning att anvanda bade krankande och ytterst markliga ord. Det har med uttrycket razzia dessutom - existerade det ordet i folkmun innan Aftonbladet fick for sig att nastintill mynta uttrycket? Kupp ar ett annat underhallande mediaord som anvands mycket flitigt, och numera ocksa i nastan alla sammanhang. Likasa den dramatiska omskrivingen nar nagon gjort eller orsakat nagot och da meddelar man att han/hon “slog till” da. Tank om man skulle borja skriva om sitt liv pa det har sattet. “Angermanlandska i Sydney i modekupp pa Oxford Street”. Guuud vad spannande det later.

Kuriosa; blev sa insnoad pa det har amnet att jag var tvungen att kolla upp det har ordets ratta beskrivning. Sokningen i Svenska Akademien gav sa har manga traffar. Gar man daremot in pa deras ordbok, hitter man foljande ursprung (tre beskrivningar) om just ordet razzia -

1. Om plundringståg företaget av en arabstam mot en annan; äv. om strövtåg l. härjningståg företaget av skaror av infödingar l. av franska trupper i Afrika; numera bl. med anslutning till 2. allmännare, om straffexpedition som föranstaltas av myndigheter o. d.; numera oftast: av polisstyrkor o. d. företagen (överraskande) undersökning på en plats (vanl. där ett större antal människor uppehålla sig) för att uppspåra brottslingar l. lösdrivare...”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home