Thursday, July 23, 2009

Dagens Läsning: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

Berattelsen om Oscar Waos korta liv (som pa svenska heter Oscar Waos korta, förunderliga liv) ar bade tragisk, rolig, underhallande och upplysande. Boken handlar om Dominikan Republikanske pojken Oscar som vaxer upp i USA under attiotalet. Oscar brottas med dalig sjalvkansla, overvikt, acne och att komma till ro med nagot han gillar och verligen ar bra pa. Bland andra framstar han som socialt inkompetent, en nord, ett misslyckande. Familjen ser honom som en pinsam karaktar som inte ens kan uppratthalla sitt etniska ursprung. Han isolerar sig fran de andra ungarna i latino-ghettot och lagger all tid pa rollspel, sci-fi, romantiska tvserier och framforallt att skriva fantasy-epos.

Till en borjan storde jag mig pa att det var mycket spanska uttryck och referenser och fotnoter till Dominikanska Republiken. Men eftersom storyn ar sa levande i sig behover man inte veta exakt vad alla uttryck egentligen betyder, det liksom forklarar sig sjalv genom berattelsen. Sprakmassigt tycker jag den ar fantastisk - anvandandet av hybridsspraket "spanglish" (english and spanish) ger mycket mer kredd an att bara slatstruket skriva pa engelska. Det ar lika mycket en enmansdialog som en aterblick pa huvudfirgurens liv. Det ar samtidigt en inblick i en invandrarfamiljs liv i USA som en snabblektion i den Dominikanska Repuplikens historia.

Det har ar Junot Diaz debutroman, vilken han vann pullitzerpriset for 2008. Jag kan inte annat an joina hyllningskoren varlden over; fantastisk lasning - engagerande, roligt, utvecklande och kreativt!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home