Monday, October 26, 2009

Det blir till att BEN-GÅ nu

Sa alltsa, jag namnde det lite snabbt i forra inlagget. Traningen gick INTE bra i helgen. Allt har sitt ursprung i knat som jag gnallde om for ett tag sedan. Forsta gangen jag kande smartan var for tre loprundor sedan. Eftersom jag vantade en hel vecka mellan forsta gangen jag kande smartan och nasta loprunda, sa trodde jag pa nagot satt att det onda knat skulle ha hunnit lagt sig, att det skulle vara bra igen. Men det gjorde det inte - har kan ni lasa hela snyfthistorien.

Idag pa jobbet googlade jag runt och hittade en physiotherapist som lat lampig. De specialiserar sig dessutom pa lopare sa det kandes som ett bra val. Min fysioterapeft bekraftade min egen sjalvdiagnos, det ar ITB-senan som ar inflammerad. ITB-problem, eller "runner's knee" som det mer allmant kallas, ar en inflammation i senan som gar fran hoften och hela vagen ned till fotleden. Man kan alltsa fa ont lite varstans. Jag har bara ont i knat nar jag springer, vid vanlig gang ar det ok. Ont gor det daremot ocksa ganska langt ner pa hoften, pa framsidan. Detta kan man alltsa dra pa sig vid foljande tillfallen...

- Vid overanstrangning (nar man inte har byggt upp succesivt och gar fran lite till alldeles for mycket traning pa for kort tid).
- Vid for mycket backtraning (just ITB-muskeln vrids pa nagot konstigt satt da och blir mer utsatt).
- Vid for dalig stretching
- Vid for dalig styrka i benen

Ja, vad sager man. Jag satter check pa alla punkter! Men pa det stora hel ett bra besok eftersom jag nu vet vad det ar. Dessutom gav hon mig en massa ovningar som man kan gora for att bygga upp och stretcha - allt for att snabbt bli bra och sedan forebygga liknande skador. Och sa ska jag skaffa en foamroller. Det har onda knat ska namligen bort och det illa kvickt!

Labels: ,

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hallå!
Kan vi reda ut det här med ringblomssalvan? Vad på hälsokosten och kollade in den men kände inte direkt att jag ville smeta på det på Vidars ögon. Är det ringblomssalva som man ska ha eller heter det något annat?

Kram
Annika

2:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Annika ,jag kan svara ang. ringblomssalvan.Det är en på mitt jobb som kokar själv salvor från olika örter.Så det är lite häxkonst över det hela, men kanske det finns något på hälskost?I vilket fall som helst vet de hur du ska göra.
Mvh. Ingrid, Petras mamma

3:31 AM  
Blogger Petra said...

Vad roligt, det har blir varsta diskussionsforumet!

Angaende ringblomssalva som A fragade om sa testade jag detta nar jag var hemma i Svea. Ni vet, jag och mina ogoninfektioner! La pa ett lager pa ogonlocket och under ogat. Inom fem minuter kandes det som slappte, kliade mindre och var inte lika irriterat. Nasta dag var det roda ogat borta. Sa jag rekommenderar dig att testa ringblomssalva om du, som mamma sager ovan, kan fa tag pa det via ett 'alternativt' apotek/halsokostaffar. Lite upp-i-det-bla som jag brukar saga:) Men det funkade ju!

4:28 PM  
Blogger Petra said...

...Och just det - KRAM pa er bada!!

4:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

aha, då var det nog inte helt fel salva som hälsokostaffären plockade fram...
Tack Ingrid!
Då ska jag ut och köpa den till min lille som som ALLTID har ögoninfektion.

Kram
Annika

6:48 PM  
Blogger Fröken L said...

Vad bra att du fick reda på vad det var för fel med ditt onda knä. Hoppas att det onda går över snart. Angående ögoninfektioner är kallt kamomillte också bra för ögat. Doppa en tuss bomull i kamomillteet och lägg över ögat. Har funkat för mig varje gång jag fått ögoninfektion. Hoppas det löser sig för lilla Vidar.

Kram Dila

9:17 PM  
Blogger Petra said...

Dila - tack, ja, det ar alltid skont att fa en diagnos! Da kan man bearbeta situationen utifran det. Nu ar ju det har inte speciellt farligt bara irriterande. Men anda, man vill ju anda kunna jobba pa det sjalv!

3:21 PM  

Post a Comment

<< Home